søndag, juni 04, 2006

Boomerang hæl

Jeg er egentlig ikke den store sokkestrikker. Jeg mestrer kun én slags hæl, den gode gamle med kile som min mormor har lært mig for mange år siden. Jeg har forsøgt mig med timeglashælen utallige gange, men ender altid med en uskøn række huller og lidt trævlen op. Det irriterede mig, for jeg vil så gerne lære det.
Egentlig havde jeg for en kort bemærkning fortrængt mine manglende evner, men Mette mindede mig om det:o) Og med udsigten til en halvlang køretur ned til min mormor og tilbage igen tænkte jeg, at det måske var nu jeg skulle prøve at knække koden.
Svaret er ikke i bogen, det viste jeg for jeg har læst DaVinci mysteriet, derimod skulle det findes syd for grænsen. I Tyskland fandt jeg den fantastiske "Bumerang-Ferse" - samme model som den Karen har strikket; Den hæl der startede hele balladen:o)

Her er der ingen "viklede" og "dobbeltviklede" masker, tilgengæld en masse dobbeltmasker og en forklaring på tysk som jeg ikke fattede ret meget af. Måske fordi jeg ikke har brugt det sprog siden jeg forlod gymnasiet i 1989.
Således udstyret med en stak udskrifter fra diverse tyske sider, Gyldendals den røde, 5 pinde og et nøgle garn satte jeg mig i bilen og vi drog afsted. Bjørn har ganske givet ment jeg var dræbende kedsommeligt selskab, ungerne faldt i søvn på bagsædet og han skruede op for radioen. Fuldt forståeligt for jeg var ikke specielt konverserende, ikke får vi nåede Bjerringbro og jeg med stolthed i stemmen udbrød "Yes nu er den der!".

Der er plads til forbedring, min hæl er ikke halvt så køn som Karens, men der er trods alt ingen huller og det er da en start.

Jeg plabrede løs om short row hælen uden huller, jeg var jublende men begejstringen var ikke helt gensidig. Når sandheden skal frem var han nærmeste fløjtende ligeglad, forstod ikke helt hvorfor jeg ikke bare strikkede den hæl jeg kunne i forvejen. Og jeg formåede ikke at forklare det, manden har trods alt et helt neutralt forhold til garn. Måske der kommer en forbi her som er mere interesseret?

Jeg har forsøgt mig med en trin for trin vejledning suppleret med lidt fotos.

Jeg har denne gang brugt "Twisted German Cast On". Det giver en lidt bredere og pænere opslagskant end den traditionelle syntes jeg. Det er ikke svært - der findes en rigtig god vejledning her.

Og nu til hælen...
Der er strikket i glatstrik og da jeg strikker ragsokker har jeg strikket et par runder med rib på 2. og 3. pind, glat på 1. og 4. pind. Et eller andet sted har jeg læst at det anbefalede antal runder er 1/10 af det totale antal masker. Altså 6 runder hvis man strikker med 60 masker.

Hælen strikkes over halvdelen af maskerne. De fordeles på 3 pinde, med 1/3 på hver pind. Jeg har 20 masker fordelt med 7-6-7.


Strik alle masker ret på 1. pind og vend.

Første dobbeltmaske strikkes i første vrangmaske. Garnet som du har omkring fingeren føres til vrangsiden, altså den side der vender mod dig. Her føres den parallelt med masken som sidder på pinden bagud. Træk i garnet så de to tråde fra sidste række kommer frem. Sæt de to tråde på pinden og stram garnet. Strik alle andre masker på pindene vrang og vend.

Dobbeltmasken på retsiden startes som hvis du skulle strikke en vrangmaske. Stram garnet og de to tråde fra sidste pind kommer til syne. Sæt dem på pinden og strik ret på alle pindene indtil du kommer til dobbeltmasken fra sidste pind. Vend og lav en ny dobbeltmaske, så der nu er 2 dobbeltmasker på pinden.

Fortsæt sådan indtil alle masker på de 2 yderste pinde er dobbeltmasker. Maskerne på den midterste pind udgør det midterste af hælen og skal hele tiden strikkes ret.
Herefter strikkes 2 runder over alle masker, også dem "ovenpå foden". Dobbeltmaskerne strikkes som én maske, antallet af masker på hælpindene er nu igen 7-6-7.

Strik de 6 midterste masker ret, strik 1 maske på venstre pind og vend.

Lav en dobbeltmaske og strik de 6 midterste masker vrang. Strik 1 maske mere og vend.

Lav en dobbeltmaske og strik ret til du kommer til dobbeltmasken fra sidste gang. Den strikkes som én maske, strik 1 maske mere og vend.

Lav en dobbeltmaske og strik vrang til du kommer til dobbeltmasken og .... Sådan fortsætter du med at strikke én maske med på hver pind indtil de alle er strikket med.

Herefter fordeles alle maskerne igen på 4 pinde og du fortsætter med foden.

Puha det er godtnok svært at forklare, håber billederne hjælper. Ellers er der en tysk forklaring her. Hælen findes på side 4.

16 kommentarer:

Sus sagde ...

Hej Helle,
Den ser flot ud den hæl, og øvelse gør jo mester. Kommer du til strikkefestivalllen og har du i så fald lyst til at vise det i en workshop. Min mail er basselund @get2net.dk
Hilsen Sus

Anette sagde ...

Hej Helle. Der kom en interesseret forbi. Jeg har hugget din opskrift og kalder den Helle Holst hælen ;o). Altså bare til eget forbrug. Tak for din stædighed. Hilsen Anette

Anonym sagde ...

Se selv - der er andre end os, der vil knække koden! Det ser afgjort ud som om, at det har du gjort, Helle. Sejt!! k.h. Mette

strikkeforsker sagde ...

Godt gået!
Tusind tak for illustrationerne og fordi du reddede mig fra at skulle læse tysk. (Hader det sprog efter uendelige tysktimer med "frogger").

Nancy Bush bøger om sokkerstrikning kan anbefales, hvis du hellere vil lære nye tricks på engelsk. Mind mig evt om det, når jeg er tilbage i staterne, så kan jeg nå at bladre i mine for at finde den bedste.
Ulla

Anonym sagde ...

efter at have viklet mig igennem det specielle opslag med fremmed tråd (bliver i øvrigt pænt!) så glæder jeg mig til at strikke hælen efter din opskrift!

mange strikkehilsner
catrin i Vejle

Anonym sagde ...

Hei!
Tusen takk for at du har satt denne fine helen ut og forklart så godt. I dag har jeg fått til min hel og uten problemer.

Anonym sagde ...

En sten faldt fra mit hjerte med denne super hjælp! -TAK!

Else sagde ...

Tusind tak for anvisning og forklaring.
Dette er den eneste hæl jeg har brugt siden jeg læste din anvisning.

Jeg kalder den "timeglashæl" og er rigtig glad for at have lært den.
Tak

Anonym sagde ...

TUSIND TUSIND tak for den enkle og meget let forstålige forklaring..... jeg er nybegynder og har lige lavet den flotteste hæl der nogensinde er set på en strømpe ;o)...... vil nu strikke strømper til hele familien....... mange hilsener fra Pernille

Sifka sagde ...

Nu har jeg siddet her foran skærmen, med strikketøjet i ånden, og fulgt din anvisning meget nøje. Det blev et meget, meget fint resultat. Jeg er meget begejstret for denne metode, fordi jeg helt undgår at samle nye masker op. Genialt.

Else sagde ...

Hejsa

Vil da lige takke dig for en god og let forståelig anvisning på en rigtig god strømpe-hæl.

Jeg har brugt den siden jeg så den første gang og den er rigtig god uanset om jeg strikker oppefra og ned eller Tå-op.
Tusind tak for gaven

Anonym sagde ...

Yay, det er den flotteste hæl i verden! Tusind tak for din gode forklaring. Selv for en nybegynder som mig er den tydelig og forståelig.

Anonym sagde ...

Mange tak Helle for forslaget det vil n god eftermiddag

Hilsen
Mommemor

MiaWH sagde ...

Jeg har endnu til gode at strikke mine første strømper og måske er det derfor jeg fatter minus af din ellers fine forklaring.
Men hælen synes jeg er rigtig flot

Jacob sagde ...

Det er super søde de der strømper :-)

Unknown sagde ...

Tusind tak for forklaring... Mesterligt virkelig fin hæl. Samtidig første sok på addi crasy trio. Så meget nemmere end Strømpepinde. Hilsen Malene.